Bama este o plantă anuală, originară din India. Aparţine familiei malvaceelor. Se cultivă pentru păstăile sale tinere, păroase, dar și pentru seminţe. Atât păstăile, cât și seminţele sunt folosite în alimentaţie, fiind considerate foarte nutritive.
Bamele sunt renumite pentru cantitatea mare de fibre solubile si insolubile pe care le contin. De asemenea, acestea sunt bogate in vitamine si minerale de pret, fiind extrem de benefice pentru sanatate.
În păstăile de bamă se găsesc proteine, hidraţi de carbon, săruri minerale, beta-caroten, vitaminele A, B, C și PP, mucilagii. Seminţele sunt apreciate pentru conţinutul deosebit de bogat în proteine și grăsimi.
Bamele sunt consumate datorită conţinutului lor bogat în substanţe întotdeauna necesare organismului, dar și pentru unele efecte medicinale demne de luat în seamă. Consumul de bame face bine suferinzilor de traheite, laringite, bronșite, precum și bolnavilor cu deranjamente și infecţii gastro-intestinale.
Avand un continut bogat in fibre, bamele sunt benefice pentru digestie.
Reduce riscurile de nastere a unui copil cu malformatii – acidul folic care se regaseste din belsug in bame scade riscul de nastere a unui copil cu defecte din nastere. Asadar, consumul de bame este in mod deosebit recomandat in cele 9 luni de sarcina.
Contribuie la coagularea sangelui – bamele contin vitamina K din belsug, ceea ce inseamna ca au un aport important in procesul de coagulare a sangelui. De asemenea, tot datorita continutului ridicat de vitamina K, bamele fortifica si oasele.
Trateaza si previn constipatia – facilitand absorbtia de apa in organism, deci si la nivel intestinal, bamele combat constipatia si, de asemenea, o previn.
Previn cancerul de colon – fiind extrem de sanatoase pentru sistemul gastrointestinal, bamele reduc riscul de cancer de colon.
Regleaza nivelul de colesterol din sange – bamele reduc colesterolul marit si previn astfel complicatiile cardiovasculare la care colesterolul ne predispune.
Sunt o sursa excelenta de antioxidanti – bamele sunt bogate in continutul de antioxidanti, de aceea previn imbatranirea prematura, afectiunile cardiace precum si cancerul.
Asigura o piele frumoasa – bamele contin ingrediente care hranesc pielea, impiedica pigmentarea inestetica a acesteia, stimuleaza regenerarea si previn imbatranirea prematura a pielii, cauzata de efectele radicalilor liberi.
Hidrateaza parul – si podoaba ta capilara poate avea de castigat de pe urma folosirii bamelor. Poti prepara un mucilagiu prin fierberea bamelor in apa, pe care il poti folosi apoi pe post de balsam de par – efectele acestui balsam natural te vor surprinde in mod placut.
Reduce riscurile de nastere a unui copil cu malformatii – acidul folic care se regaseste din belsug in bame scade riscul de nastere a unui copil cu defecte din nastere. Asadar, consumul de bame este in mod deosebit recomandat in cele 9 luni de sarcina.
Contribuie la coagularea sangelui – bamele contin vitamina K din belsug, ceea ce inseamna ca au un aport important in procesul de coagulare a sangelui. De asemenea, tot datorita continutului ridicat de vitamina K, bamele fortifica si oasele.
Trateaza si previn constipatia – facilitand absorbtia de apa in organism, deci si la nivel intestinal, bamele combat constipatia si, de asemenea, o previn.
Previn cancerul de colon – fiind extrem de sanatoase pentru sistemul gastrointestinal, bamele reduc riscul de cancer de colon.
Regleaza nivelul de colesterol din sange – bamele reduc colesterolul marit si previn astfel complicatiile cardiovasculare la care colesterolul ne predispune.
Sunt o sursa excelenta de antioxidanti – bamele sunt bogate in continutul de antioxidanti, de aceea previn imbatranirea prematura, afectiunile cardiace precum si cancerul.
Asigura o piele frumoasa – bamele contin ingrediente care hranesc pielea, impiedica pigmentarea inestetica a acesteia, stimuleaza regenerarea si previn imbatranirea prematura a pielii, cauzata de efectele radicalilor liberi.
Hidrateaza parul – si podoaba ta capilara poate avea de castigat de pe urma folosirii bamelor. Poti prepara un mucilagiu prin fierberea bamelor in apa, pe care il poti folosi apoi pe post de balsam de par – efectele acestui balsam natural te vor surprinde in mod placut.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Va rugam sa evitati plasarea de mesaje spam.