Arahidele provin din America de Sud. Acum mai bine de 3.500 de ani, incaşii foloseau arahidele când îşi îngropau morţii pentru ca aceştia să aibă hrană în viaţa de apoi. Exploratorii spanioli au dus arahidele în Spania şi de acolo au fost răspândite pe cuprinsul Asiei şi Africii. Arahidele au devenit o cultură comună, în special în Africa unde se considera chiar că au şi suflet. Arahidele au fost duse în Statele Unite din Africa, fiind transportate pe vasele cu sclavi. Consumul de arahide a crescut spectaculos ca rezultat al Războiului Civil american din anii 1860 pentru că ambele armate, cea nordică şi cea sudică, considerau arahidele drept un produs alimentar valoros. În prezent, arahidele sunt prelucrate în diverse produse şi sunt folosite ca ingredient în multe bucătării de peste tot în lume.
Arahida este considerată ca fiind o plantă leguminoasă. Aparţine familiei papilionaceelor. Înălţimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoarea galbenă. Fructele, deși se formează în partea aeriană a plantei, se coc în pământ.
Arahidele sunt prezente peste tot, fiind foarte greut de evitat – în ciocolată, presărate sau încorporate în biscuiți, în prăjituri și în müsli.
Acestea însă pot fi consumate și ca atare – fie crude (de ce nu?!), fie prăjite (forma îndrăgită de cei mai mulți) și, de obicei, sărate puțin.
O altă formă sub care se comercializează este untul de arahide – care este îndrăgit de mulți și mai ales de către copii.
Substanţele active importante ale arahidelor sunt grăsimi (în cantitate mare, aproape 50% din conţinutul alunei), protide (de asemenea în cantitate mare – până la 30%), numeroase săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, F şi tanin.
Arahidele sunt o sursă extrem de bună în vitamina B1 (tiamina), dintre nuci doar migdalele stând mai bine la acest capitol.
Vitamina B1 mai este denumită și vitamina bunei dispoziții sau vitamina moralului, o vitamină care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.
Arahidele sunt deosebit de hrănitoare. O porție de doar 28 grame de arahide oferă 7 g de proteine, ceea ce corespunde la 14% din DZR (doza zilnică recomandată), fapt care nu poate să scape atenției persoanelor înclinate spre o dietă vegetariană.
Proprietăţile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merită luate în seamă. De pildă, consumul de arahide impulsionează activitatea ficatului și a bilei. A fost evidenţiată, de asemenea, contribuţia compușilor din arahide la combaterea îmbătrânirii ţesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent și cu bune rezultate în situaţii de surmenaj intelectual, în oboseală fizică accentuată, în facilitarea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute și ca un factor de calmare și reechilibrare a activităţii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.
Naturiștii recomandă consumarea arahidelor în stare crudă, deoarece numai sub această formă calităţile lor nutritive, energetice și medicinale rămânând intacte.
Arahida este considerată ca fiind o plantă leguminoasă. Aparţine familiei papilionaceelor. Înălţimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoarea galbenă. Fructele, deși se formează în partea aeriană a plantei, se coc în pământ.
Arahidele sunt prezente peste tot, fiind foarte greut de evitat – în ciocolată, presărate sau încorporate în biscuiți, în prăjituri și în müsli.
Acestea însă pot fi consumate și ca atare – fie crude (de ce nu?!), fie prăjite (forma îndrăgită de cei mai mulți) și, de obicei, sărate puțin.
O altă formă sub care se comercializează este untul de arahide – care este îndrăgit de mulți și mai ales de către copii.
Substanţele active importante ale arahidelor sunt grăsimi (în cantitate mare, aproape 50% din conţinutul alunei), protide (de asemenea în cantitate mare – până la 30%), numeroase săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, F şi tanin.
Arahidele sunt o sursă extrem de bună în vitamina B1 (tiamina), dintre nuci doar migdalele stând mai bine la acest capitol.
Vitamina B1 mai este denumită și vitamina bunei dispoziții sau vitamina moralului, o vitamină care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.
Arahidele sunt deosebit de hrănitoare. O porție de doar 28 grame de arahide oferă 7 g de proteine, ceea ce corespunde la 14% din DZR (doza zilnică recomandată), fapt care nu poate să scape atenției persoanelor înclinate spre o dietă vegetariană.
Proprietăţile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merită luate în seamă. De pildă, consumul de arahide impulsionează activitatea ficatului și a bilei. A fost evidenţiată, de asemenea, contribuţia compușilor din arahide la combaterea îmbătrânirii ţesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent și cu bune rezultate în situaţii de surmenaj intelectual, în oboseală fizică accentuată, în facilitarea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute și ca un factor de calmare și reechilibrare a activităţii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.
Naturiștii recomandă consumarea arahidelor în stare crudă, deoarece numai sub această formă calităţile lor nutritive, energetice și medicinale rămânând intacte.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Va rugam sa evitati plasarea de mesaje spam.