Agrișul este un arbust cu o înălţime, la maturitate, cuprinsă între 60 și 150 cm. Aparţine familiei saxifragaceelor. Ramurile sale sunt spinoase, iar frunzele, păroase, cu o formă lobată. Florile, de culoare verzuie sau roșcată, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor în lunile aprilie și mai. Fructele, cunoscute sub numele de agrișe, sunt comestibile, gustul fiind dulce-acrișor.
Reduse ca dimensiune, agrișele au formă ovoidală sau chiar sferică. Culoarea lor poate fi verzuie, gălbuie sau chiar roșiatică. Recoltarea agrișelor se face pe tot parcursul verii. Agrișul (Ribes uvacrispa) crește în mod spontan, la fel ca murul sau zmeurul, în regiunile muntoase sau deluroase, dar poate fi cultivat și pe lângă casă. Apare și sub formă cultivată, agrișele fiind prelucrate, cu succes, în industria alimentară. Este o plantă iubitoare de lumină, cu adaptare și la condiții de semiumbră. Agrișul nu este pretențios față de temperatură, în perioada de repaus vegetativ rezistând și la minus 32 de grade Celsius. În schimb, nu suportă arșița din timpul verii; asociată cu seceta, canicula duce la desfruzirea plantei. Agrișele au și o mare valoare medicinală, fiind bogate în săruri minerale și vitamine. În practica naturistă, și nu numai, se face cură de agrișe, ajungându-se să se consume, în curele de dezintoxicare, până la 1 kg de agrișe pe zi.
Substanţele active importante ale agrișului sunt: vitaminele A, B1, B2, C și P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar și acidul malic sau tartric și pectinele.
Agrișele sunt fructe mult căutate de naturiști. Datorită conţinutului lor, foarte bogat în vitamine și săruri minerale, sunt recomandate în alimentaţia copiilor, fiind considerate „fructul vacanţelor de vară” petrecute la munte (agrișele sunt un excelent tonic-aperitiv, dar și un bun digestiv). În practica medicinală curentă, agrișele sunt utilizate datorită calităţilor lor laxative și depurative. Au efecte, de asemenea, și în suferinţele reumatice, în gută, în afecţiunile cardiace. Totodată, sunt un bun regulator al activităţii digestive și hepatice, precum și un diuretic natural și eficient. Agrișele sunt recomandate, cu încredere, și în curele de slăbire.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Va rugam sa evitati plasarea de mesaje spam.